Elektrik piyasasında hizmet bedelleri güncellendi
Elektrik sektöründe 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak alçak ve orta gerilim bağlantı bedelleri, güneş enerjisine dayalı lisanssız elektrik üretim tesislerinin proje onay ve kabul bedelleri ve teknik kalite ölçüm hizmet bedelleri belirlendi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan yeni düzenleme ile, enerji bağlantı hatlarında havai ve yer altı kabloları kullanımıyla ilgili olarak hesaplama yöntemleri belirlenmiştir. 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren bu düzenlemeye göre, bağlantı hattındaki havai ve yer altı kablolarının her birinin uzunluğu ayrı ayrı dikkate alınarak birim bedel hesaplanacaktır.
Özellikle, 100 kilovat ve üzeri hatlar için bağlantı bedeli şu şekilde hesaplanacaktır:
100 kilovata kadar olan kısmın metre fiyatı: 957 lira 59 kuruş.
100 kilovat üzerindeki her kilovatın metre başı bedeli: 3 lira 87 kuruş.
Ayrıca, alçak gerilim bağlantılarında metre başına belirlenen birim bedeller farklı aralıklarla sınıflandırılmıştır. Bu sınıflamalar, yer altı ve havai hatlar için ayrı ayrı hesaplanacaktır.
Orta gerilim bağlantı bedeli ise şu şekilde olacak:
İlgili Haberler
Yer altı hatları için metre başına: 2.040 lira 53 kuruş.
Havai hatlar için metre başına: 957 lira 32 kuruş.
Lisanssız güneş enerjisi üretim tesislerine yönelik düzenlemelerde ise, elektrik dağıtım şirketlerinin proje onay ve kabul işlemleri için belirlenen bedeller de onaylanmıştır.
Ayrıca, teknik kalite ölçüm bedelleri de belirlenmiştir:
S sınıfı cihaz için alçak gerilimde 482 lira 5 kuruş, orta gerilimde 1.287 lira 4 kuruş.
A sınıfı cihaz için alçak gerilimde 742 lira 4 kuruş, orta gerilimde ise 1.980 lira 5 kuruş.
Bu düzenlemeler, enerji altyapısının maliyetlerini daha şeffaf hale getirmeyi ve daha düzenli bir yapı oluşturmayı hedeflemektedir.





