İçeriğe geç
29 Eylül 2026, Salı

AstraZeneca, yapay zeka ile 5 milyon akciğer grafisinde kanser riski taraması yaptı

AstraZeneca, Qure.ai ile yaptığı işbirliği sayesinde 20'den fazla ülkede 5 milyon akciğer grafisini tarayarak 50 bin kişiyi ileri tetkiklere yönlendirdi.

· 2 dk okuma
Kayserim.net'i Google'da tercih edilen kaynak yapın (yeni sekmede açılır)
AstraZeneca, yapay zeka ile 5 milyon akciğer grafisinde kanser riski taraması yaptı
Paylaş

Şirketten yapılan açıklamaya göre, AstraZeneca ve sağlık teknolojisi şirketi Qure.ai tarafından yürütülen çalışma kapsamında, yapay zeka desteğiyle rutin çekilen akciğer grafilerinde potansiyel kanser riski taşıyan nodüller tespit edildi. Bu sayede 50 bin kişi ileri tetkik ve tanı merkezlerine yönlendirilerek erken teşhis imkanı sağlandı. Türkiye'de ise 3 önemli merkezde yaklaşık 200 bin akciğer grafisinin yapay zeka destekli taramaları tamamlandı.

Akciğer kanseri, dünya genelinde en çok ölüme yol açan hastalıklardan biri olup 2022'de 1,8 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Reklam

Vakaların yüzde 50’sinden fazlası ileri evrelerde teşhis edilirken, bu hastaların beş yıllık sağkalım oranı yüzde 10’un altında kalıyor. Erken evrede teşhis edilen vakalarda ise sağkalım oranı yüzde 68 ile yüzde 92 arasında değişebiliyor.

Ayrıca, akciğer kanserine bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 70'i, akciğer kanserinin genellikle daha sınırlı tespit edilebildiği düşük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor.

İlgili Haberler

- "Erken teşhis konusundaki kararlılığımızı ortaya koydu"

Açıklamada görüşlerine yer verilen AstraZeneca Uluslararası Onkoloji Başkan Yardımcısı Ti Hwei How, söz konusu işbirliğiyle, hasta sonuçlarını iyileştirme yolunda ilk adım olan erken teşhis konusundaki kararlılıklarını ortaya koyduklarını belirtti.

Reklam

How, işbirliğinin, yapay zeka desteğiyle taranan akciğer grafilerinin akciğer kanseri tespitinde maliyet etkin bir araç olarak kullanılabileceğini kanıtladığını kaydederek, "Başarıyla uygulanan bu yöntemi küresel çapta yaygınlaştırma adımlarını atıyoruz. Akciğer sağlığı ve akciğer kanserinin sağlık politikalarında önceliklendirilmesi için sağlık bakanlıkları ve politika yapıcılarla işbirliği yapıyor, yapay zeka destekli tarama çalışmalarına katkı sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Haber:

Kaynak: Kayserim.net

Kayseri

Paylaş

Kayseri'den bir haberiniz mi var? Haber ihbar hattına iletin.

Reklam
Paylaş

Kayseri hakkında merak edilenler

Bilgi Bankası

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorumlar topluluk kurallarına göre incelendikten sonra yayımlanır.