Balıkesir’deki deprem Kayseri’deki fay hattını tetikler mi?
Balıkesir’de meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremin ardından, fay hatlarının birbirini tetikleyerek deprem oluşturabileceği riski vatandaş tarafından araştırılmaya başlandı.
Balıkesir’de meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremin ardından, fay hatlarının birbirini tetikleyerek deprem oluşturabileceği riski vatandaş tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Balıkesir’deki deprem Kayseri’deki fay hattını tetikler mi?
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dün (10 Ağustos) internet sitesinde saat 19.53'te merkez üssü Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğünde deprem kaydedildiğini yayınladı. Depremin, 11 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Depremin ardından, fay hatlarının birbirini tetikleyerek deprem oluşturabileceği riski vatandaş tarafından araştırılmaya başlandı.
Peki Balıkesir’deki deprem Kayseri’deki fay hattını tetikler mi?
Balıkesir ile Kayseri arası yaklaşık 600 kilometre. Depremler genellikle yakın çevresindeki fay hatlarında stres transferine yol açar. Bu etkinin hissedildiği mesafe genellikle en fazla 100-200 kilometre civarı olur. 600 km mesafe, bir depremin doğrudan başka bir bölgedeki fay hattını tetiklemesi için çok uzak olduğundan deprem, Kayseri’deki fay hattını doğrudan etkilemez.
Büyük depremler bazen uzak faylarda genellikle aynı fay zonu üzerindeyse dolaylı etkiler yaratabilir. Ancak Balıkesir ve Kayseri aynı fay zonunda değildir, bu tür bir etki için hem büyüklüğün daha büyük olması hem de bölgesel bir gerilme zinciri olması gerekir.
İlgili Haberler
Balıkesir’deki 6.1 büyüklüğündeki depremin, Kayseri’deki fay hatlarını tetikleme ihtimali bilimsel olarak çok düşük. Ancak her bölge kendi fay hattı açısından değerlendirilmeli.





