İçeriğe geç
7 Ekim 2026, Çarşamba

Prof. Dr. Gökalp Öner; “Çocuk düşünülüyorsa, çikolata kistleri ameliyat edilmemeli”

'Çikolata kisti' tanısı bulunan anne adaylarının ameliyat edilmemesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, “2025 yılında Avrupa Üreme Tıbbı Derneği bir rehber yayınladı."

· 2 dk okuma
Kayserim.net'i Google'da tercih edilen kaynak yapın (yeni sekmede açılır)
Prof. Dr. Gökalp Öner; “Çocuk düşünülüyorsa, çikolata kistleri ameliyat edilmemeli”
Paylaş

 'Çikolata kisti' tanısı bulunan anne adaylarının ameliyat edilmemesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, “ 2025 yılında Avrupa Üreme Tıbbı Derneği bir rehber yayınladı. Ve buna göre çikolata kistlerine artık dokunmamamız ve ameliyat etmememiz gerektiğini; mümkün olduğunca bu yumurtaların öncesinden mutlaka bir tüp bebek uzmanı tarafından toplanması ve dondurulması gerektiğini eğer ameliyat düşünülüyorsa ya da mümkünse içerisinin boşaltılıp başka dediğimiz 'skleroterapi' dediğimiz tedavilerin tercih edilebileceğini vurguladı.” dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, çocuk istemi olan ve ‘çikolata kisti’ tanısı konulan anne adaylarının ameliyat edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Reklam

Prof. Dr. Gökalp Öner, "Evet, 2025 biterken bizim Avrupa Üreme Tıbbı Derneği bir bildiri yayınladı. Bu bildiride de bazı özellikle hasta gruplarındaki tedavi şekillerini birazcık değiştirdi. Bizim en sık karşılaştığımız, özellikle kadın doğumda ağrı şikayetiyle gelen, yumurta rezerv azlığı ya da yumurta kalitesizliği ile gelen 'çikolata kisti' dediğimiz bir hasta grubumuz var. Bu yaklaşık 10 kadından bir tanesine denk geliyor. Eskiden biz 'çikolata kistlerini ameliyat edelim mi, edersek daha mı iyi olur, ondan sonra mı tedaviye başlayalım?' diye bir tartışması vardı. 2025 yılında Avrupa Üreme Tıbbı Derneği bir rehber yayınladı. Ve buna göre bu çikolata kistlerine artık dokunmamamız ve ameliyat etmememiz gerektiğini; mümkün olduğunca bu yumurtaların öncesinden mutlaka bir tüp bebek uzmanı tarafından toplanması ve dondurulması gerektiğini eğer ameliyat düşünülüyorsa ya da mümkünse içerisinin boşaltılıp başka dediğimiz 'skleroterapi' dediğimiz tedavilerin tercih edilebileceğini vurguladı. Yani yumurtaya maksimum hasar vermeksizin, minimum hasarla tedavi yönteminin tercih edilmesi gerektiğini, bunlarda da boşaltma işleminin yapılması gerektiğini ama herhangi bir cerrahi işlemin yapılmaması gerektiğini özellikle vurgulandı. Ve eğer cerrahi düşüneceksek, ille cerrahi yapmamız gerekiyorsa da mutlaka öncesinden bu yumurtaları önceden toplayıp dondurulması gerektiğine vurguladı" ifadelerini kullandı.

Haber:

Kaynak: Kayserim.net

Kayseri

Paylaş

Kayseri'den bir haberiniz mi var? Haber ihbar hattına iletin.

Reklam
Paylaş

Kayseri hakkında merak edilenler

Bilgi Bankası

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorumlar topluluk kurallarına göre incelendikten sonra yayımlanır.