Kayseri’nin ilk gazetesi “Erciyas” Faruk Yaman kütüphanesinde
1910 yılında ilk Türk gazetesi Erciyas'i çıkaran isim Kayserili Yunus Bekir’dir. Erciyas gazetesi ise günümüzde Faruk Yaman kütüphanesinde bulunuyor.
1910 yılında ilk Türk gazetesi Erciyas'i çıkaran isim Kayserili Yunus Bekir’dir. Erciyas gazetesi ise günümüzde Faruk Yaman kütüphanesinde bulunuyor. Koleksiyoner Faruk Yaman konuyla ilgili, “1835’ten 1900’lü yılları da kapsayan kitaplar var. Araştırma yapmak isteyenler buraya geliyor. 2025 yılı içerisinde de 72 akademisyene hizmet verdik. Dönem dönem sergiler açtım. Şu anda herkes tarih konularında araştırma içerisinde ancak en kötü tarih bilinmeden yapılan tarihtir. Herkes klavye araştırmacısı, klavye tarihçisi yani bu konuda sıkıntımız var. Kes kopyala yapıştır bizim tarihimizi kötü baltalıyor” dedi.
Kayseri'de 1910 yılında ilk Türk gazetesi Erciyes'i çıkaran İttihatçı Yunus Bekir, 1868 yılında Kayseri’nin köylerinden Dimidere (Turan) da doğdu. 1931 yılında Şarkışla’da vefat etmiştir. Mezarı ise Turan Köyü yakınındadır.
İlk gazete ise Faruk Yaman kütüphanesinde bulunuyor. Koleksiyoner ve Kayseri Hafıza Merkezi Sahibi konuyla ilgili, “Kayseri’nin ilk gazetesi: Erciyas Gazetesi’dir. Kayserinin gazeteleri ile ilgili de sergi açmıştım. Kütüphaneyi de babamdan kalan 5 bin civarı kitap ile yürüttüm ancak son 40 yılda ben geliştirdim. Aldığım kitapların sonu olmadığını görünce Kayseri kitapları toplamaya karar verdim. 1835’ten 1900’lü yılları da kapsayan kitaplar var. Araştırma yapmak isteyenler buraya geliyor. 2025 yılı içerisinde de 72 akademisyene hizmet verdik. Dönem dönem sergiler açtım. Şu anda herkes tarih konularında araştırma içerisinde ancak en kötü tarih bilinmeden yapılan tarihtir. Herkes klavye araştırmacısı, klavye tarihçisi yani bu konuda sıkıntımız var. Kes kopyala yapıştır bizim tarihimizi kötü baltalıyor” diye konuştu.





