Gökalp Öner’den uyarı: Rahim ağzı kanseri önlenebilir, HPV aşısı 14 yaşında yapılmalı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu vurgulayarak HPV aşısının önemine dikkat çekti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu ve 14 yaşındaki kız çocuklarına 0-1-6 ay takvimine göre toplam üç doz HPV aşısı yapılmasını önerdiklerini belirterek, Bizim de önlenebilir kanserlerimiz var; özellikle rahim ağzı kanseri. Çünkü rahim ağzı kanseri, yüzde 99 ihtimalle HPV dediğimiz, cinsel yolla bulaşan bir virüs aracılığıyla oluşuyor. Bu HPV rahim ağzını tutuyor. Erkeklerde taşıyıcı oluyor, kadınlarda ilişkiden sonra rahim ağzına bulaşıyor ve orada kansere dönüşüyor. Eğer kadınlar ilişkiden önce HPV aşısını yaparlarsa, tabii bu bulaş olduğu zaman onu vücut yok ediyor. O yüzden biz 14 yaşında kız çocuklarına 0-1-6 ay (toplamda) üç doz HPV aşısının yapılmasını öneriyoruz” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu vurgulayarak HPV aşısının önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Öner, 14 yaşındaki kız çocuklarına 0-1-6 ay takvimine göre toplam üç doz HPV aşısı yapılmasını önerdiklerini belirterek, "Bizim de önlenebilir kanserlerimiz var; özellikle rahim ağzı kanseri. Çünkü rahim ağzı kanseri, yüzde 99 ihtimalle HPV dediğimiz, cinsel yolla bulaşan bir virüs aracılığıyla oluşuyor. Bu HPV rahim ağzını tutuyor. Erkeklerde taşıyıcı oluyor, kadınlarda ilişkiden sonra rahim ağzına bulaşıyor ve orada kansere dönüşüyor. Eğer kadınlar ilişkiden önce HPV aşısını yaparlarsa, tabii bu bulaş olduğu zaman onu vücut yok ediyor. O yüzden biz 14 yaşında kız çocuklarına 0-1-6 ay (toplamda) üç doz HPV aşısının yapılmasını öneriyoruz. Tabii HPV aşısının yapılmasıyla ilgili bazı spekülasyonlar oluyor. 2014 yılında bu aşı ilk çıktığı zaman biz bununla ilgili çalışma yapmıştık. Hatta Türkiye Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği tarafından HPV aşısının herhangi bir zararlı yan etkisi olmadığıyla ilgili da üçüncülük ödülü almıştık. Ben kendi kızıma da yaptırdım. Çünkü erkeklerde taşıyıcı oluyor ve ilerleyen zamanda erkeklerin geçmiş cinsel hayatını bilmediğimiz için, eşleriyle evlendikleri zaman eşlerine bulaştırabiliyorlar ve bulaşınca bu rahim ağzına gidiyor ve daha sonra rahim ağzında kansere dönüştürebiliyor. Aşıyı yaptığın zaman da bu tamamen virüsü yok edebiliyor. Aşıya maruz kalmazsa (aşılanmazsa), ne yazık ki virüse maruz kaldığı zaman orada kansere dönüşme riski oluyor. O yüzden önlenebilir bir kanser olan rahim ağzı kanserinin artık aşıyla tamamen dünyadan yok olması gerekir. O yüzden kız çocuklarımızın mutlaka aşılanmasını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.





