Don Felaketi Tarımı Vurdu, Devlet Destek Sözü Verdi
Ekonomi ve Hava Durumu Gündemi Mustafa Bayram’ın sunumuyla Kayseri Radar’da yayınlanan “Yol Açık” programı, haftaya güneşli ve sıcak bir Kayseri sabahında başladı. Hava sıcaklıklarının yükseldiği, hafta sonuna kadar 24 dereceye ulaşacağı belirtilirken, meteoroloji tahminlerine göre cumartesi günü gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
Ekonomide ise döviz ve emtia fiyatlarındaki güncel durum ele alındı. Dolar 38,11 TL, Euro 43,42 TL seviyelerinde işlem görürken, altın ons fiyatı 3.286 dolar seviyesine ulaştı. Gram altın 4.087 TL, çeyrek altın 6.668 TL’den alıcı buluyor. Brent petrol ise 64,52 dolar seviyesinde.
Borsa İstanbul, 45 günlük pozitif seyrin ardından 9.393 puanla günü hafif ekside kapattı. ABD-Çin arasında yaşanan gümrük tarifesi gerilimi ve ticaret savaşlarına dair gelişmeler de değerlendirildi.
Don Felaketi Tarımı Vurdu, Devlet Destek Sözü Verdi
Programın önemli gündemlerinden biri, Türkiye genelinde yaşanan zirai don felaketi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ancak sigortası olmayan üreticilerin zararlarının karşılanması için Tarım Bakanlığı'nın çalışma başlattığını duyurdu. Erdoğan, “Stratejik öneme sahip ürünlerde arz riski yok,” diyerek, çiftçilerin yanında olduklarını vurguladı.
Ancak üreticiler açısından durum iç açıcı değil. Özellikle meyve üretiminde büyük kayıplar yaşanırken, çiftçilerin bu yılki kazançlarını neredeyse tamamen kaybettiği belirtiliyor. Fındık ve çay bahçelerinde %100’e varan zarar tespitleri yapılmış durumda. Programda, “Bu zarar tüketiciye fiyat artışı olarak yansıyacak,” yorumu öne çıktı.
İlgili Haberler
Vatandaş Zam Yağmurundan Yakınıyor
Mustafa Bayram ve konukları, hayat pahalılığı ve enflasyonla ilgili çarpıcı örnekler verdi. Özellikle kıyafet, gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde yaşanan fiyat artışları tartışıldı. Geçmişte 800 TL’ye alınan bir pantolonun bugün 3.200 TL’ye satıldığı belirtildi.
Enflasyon oranlarında TÜİK verilerine göre gerileme görülse de, vatandaşın hissiyatının bununla örtüşmediği vurgulandı. “Enflasyonun hızı azalsa da fiyatlar artmaya devam ediyor,” tespiti yapıldı.
Sabah Kuşağı Programlarına Sert Tepki: “Bu Ahlaksızlıktır”
Programın son bölümünde ise ATV’de yayınlanan sabah kuşağı programında yaşanan bir olay sert dille eleştirildi. Develi’de geçtiği bildirilen ve kamuoyunun gündemine oturan olayın, ahlaki değerleri zedelediği savunuldu. Mustafa Bayram ve konukları, sabah kuşağı programlarının aile yapısını bozduğunu belirtti.
Canlı yayında gözaltına alınan şahıslar üzerinden yapılan yayınlara tepki gösterilerek, devletin böyle yayınlara figürasyon sağlayarak prim yaptırdığı ileri sürüldü. RTÜK'ün bu konudaki açıklaması değerlendirildi ve “İnceleme değil, bu formatların kaldırılması gerekiyor,” görüşü dile getirildi.
Programda dijital detoks önerildi, sosyal medya ve televizyon tüketiminin sınırlandırılması gerektiği ifade edildi.
Turizm Haftası Başladı: Kayseri’nin Tanıtımı Eksik
Turizm Haftası kapsamında Kayseri’de yapılan etkinlikler ve sokak röportajları da programın sonunda yer aldı. Vatandaşlar, Kayseri’de Erciyes, Kapalıçarşı, Kale, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Selçuklu eserlerinin tanıtımının yetersiz olduğunu dile getirdi. Basın ve yerel yönetimlerin turizm tanıtımında daha etkin olması gerektiği vurgulandı.
Sokak röportajlarında ayrıca fiyatların yüksekliği ve tanıtım eksikliği nedeniyle Kayseri'nin turizmde hak ettiği değeri bulamadığı görüşü öne çıktı.





