İçeriğe geç
17 Ekim 2026, Cumartesi

Yaya Geçidinde Telefona Bakana Ceza

Yaya geçitlerinde cep telefonu kullanımı ve dijital ekran bağımlılığı dikkat dağınıklığına sebebiyet veriyor ve vatandaşların yaya geçitlerini dikkatsiz kullanması kaynaklı kazalar meydana gelebiliyor. Hazırlanan düzenleme ile birlikte, karşıdan karşıya geçerken ekrana odaklandığı tespit edilen yayalara idari para cezası uygulanacak.

· 2 dk okuma
Kayserim.net'i Google'da tercih edilen kaynak yapın (yeni sekmede açılır)
Yaya Geçidinde Telefona Bakana Ceza
Paylaş

Yaya geçitlerinde cep telefonu kullanımı ve dijital ekran bağımlılığı dikkat dağınıklığına sebebiyet veriyor ve vatandaşların yaya geçitlerini dikkatsiz kullanması kaynaklı kazalar meydana gelebiliyor. Bu kazalar ise birçok canı hayattan koparıyor. Bu kapsamda bu kazaların önüne geçmek adına yeni bir adım atıldı ve bu amaçla yeni bir yaptırım kararı devreye girecek. Hazırlanan düzenleme ile birlikte, karşıdan karşıya geçerken ekrana odaklandığı tespit edilen yayalara İtalya'da en az 75 avro idari para cezası uygulanacak.

Dijital Cihaz Kullanımına Yönelik Kısıtlamalar

Reklam

Söz konusu düzenleme, sadece akıllı telefonları değil, dizüstü bilgisayar, tablet ve dijital fotoğraf makinesi gibi dikkat dağıtabilecek tüm elektronik cihazları kapsıyor. Yaya yoluna girildiği andan itibaren ekrana bakılması ceza gerekçesi olarak kabul edilirken, yürüme kaldırımlarında telefon kullanımı kısıtlamanın içinde yer almıyor. Cezanın uygulama noktası, direk taşıtların olduğu yola geçiş anında dikkatin dağılması gerekçesine dayanıyor.

İtalya'nın güncellenen Karayolları Trafik Kanunu, dikkatleri dağıtarak yol güvenliğini azaltan ve kazaya sebebiyet veren kazaları azaltmak adına yeni düzenlemelere gitti. Bu kapsamda 'yaya geçidinde cep telefonuna bakarak karşıdan karşıya geçen' yayalar hedef alındı. Henüz yürürlüğe girmeyen fakat ekim ayının ortasına doğru onaylanması beklenen yasa kapsamında yaya geçitlerinde yayalara uygulanan cezaların 75 avrodan başlaması planlanıyor. Litvanya'da ise bu kural 2018 yılında uygulanma konulmuştu.

İlgili Haberler


Geçiş anında sesli iletişim kurmak tamamen engellenmedi. Eller serbest bir şekilde konuşulmasına engel yok. Kulaklık aracılığı ile yapılan görüşmeler ise çevre seslerinin ve yaklaşan araçların algılanabilmesi açısından, her iki kulağın birden kapatılmaması şartı koşuluyor. Bunun yanı sıra yayanın yükümlülükleri arasında geçiş esnasında trafik akışını kontrol etmek ve sürücülerin gelişini kontrol ederek taşıtın durduğunda emin olmakta var.

Düzenleme sadece yayları kapsamıyor. Direksiyon başında telefon kullanan sürücüler içinde ek olarak ayrıca para cezası bulunuyor. Bu da 2 bin 588 avroya kadar çıkabiliyor. İhlali yapan sürücülerin ayrıca belgelerine 1 ila 3 ay arasında el konulması öngörülüyor.

Haber:

Kaynak: Kayserim.net

Kayseri

Paylaş

Kayseri'den bir haberiniz mi var? Haber ihbar hattına iletin.

Kayseri haberlerini Google Haberler'de takip edin

Reklam
Paylaş

Kayseri hakkında merak edilenler

Bilgi Bankası

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tüm Kayseri haberleri →

Yorumlar

Yorumlar topluluk kurallarına göre incelendikten sonra yayımlanır.